Kratki vodič za radne dozvole u 2024. godini

Radne dozvole postale su jedan od najbitnijih segmenata poslovanja. Pogotovo se to odnosi na sektore ugostiteljstva i građevinarstva. Manjak radne snage je svake godine sve veći, a kad se tome doda procedura ishođenja radnih dozvola nije čudno da tvrtke mjesecima unaprijed planiraju zapošljavanje stranaca iz trećih zemalja.

Proces dobivanja dozvola

Tvrtke mogu same rješavati papirologiju za vlastite radnike ili isto prepustiti vanjskim konzultantima poput knjigovodstvenih ureda i različitih agencija.

Procedura dobivanja radnih dozvola s godinama postajala je sve složenija. S druge, strane tvrtke koje zapošljavaju strane radnike zbog preuzetih poslova i rokova često si ne mogu priuštiti da čekaju radne dozvole mjesecima.

Ovo je područje zakonodavstva podložno čestim izmjenama te praksama pa je potrebno redovito pratiti promjena zakona i propisa te provjeriti proceduru kod nadležnih institucija.

Što su radne dozvole

Radna dozvola je službeni dokument koji izdaje nadležna institucija zemlje domaćina stranom radniku. Imaju ograničeno trajanje i vezana je uz određeno radno mjesto ili svrhu.

Trajanje procesa

Propisan je rok od 15 dana, od vremena zaprimanja pa do odobravanja zahtjeva za radnom dozvolom. Međutim, u praksi taj postupak može trajati mjesecima, a ovisi o mnogo faktora (nadležnoj ispostavi, vremenu podnošenja, dodatnim provjerama…).

Dokumentacija za radne dozvole

Potrebni dokumenti za predaju zahtjeva za izdavanje radne dozvole obično su: ugovor o radu, uvjerenje o nekažnjavanju iz matične države stranca i kopija putovnice. Treba dodati da sve ovisi o konkretnom slučaju, pri čemu se u postupku može tražiti i dodatna dokumentacija (npr. vojne knjižice).

Procedura

Od 1. siječnja 2021. na snagu je stupio Zakon o strancima (NN133/20) koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika.

Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada (osim za deficitarna zanimanja), što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada Republike Hrvatske.

Procedura obično kreće od HZZ-a, kojem se online putem predaje potrebna dokumentacija. Po dodjeli pozitivnog mišljenja, HZZ prosljeđuje dokumentaciju nadležnoj ispostavi policijske uprave. Potom, nakon svoje procedure MUP izdaje radnu dozvolu. Nakon uspješnog dobivanja radne dozvole, ostaje još za riješiti prijavu boravišta kod istoimene institucije.

Pomoć konzultanata

U procesu zapošljavanja stranih radnika, SAS knjigovodstvo pruža kompletnu uslugu, od samog početka i savjetovanja, pripreme dokumentacije pa sve do konačnog dobivanja radne dozvole. Kroz 10-ak godina pomoglo je u rješavanju stotine radnih dozvola za domaće i inozemne tvrtke iz građevinarstva, turizma i ugostiteljstva…

Pogledajte više na linku ili im se javite direktno za pomoć oko radnih dozvola na +385 91 576 23 62.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment